torstaina, heinäkuuta 13, 2006

Ehkäpä et tiennyt tätäkään...

…E-A:ssa ei enää ole yhtään villieläintä ”vapaana”, vaan kaikki on aidattu kansallispuistoihin tai pikemminkin ihmiset on aidattu niiden ulkopuolelle.

…E-A:n suurin kansallispuisto Krüger on kooltaan 21 500 km2.

…E-A:n kolmanneksi suurin kansallispuisto on nimeltään Pilanesberg ja se sijaitsee n. 200 km Joburgista luoteeseen, Pilanesberg kuuluu iso vitos -puistoihin.

… saavuttuaan Afrikkaan valkoinen mies nimesi isoksi vitoseksi (The Big Five) vaarallisimmiksi katsomansa villieläimet (puhveli, leijona, norsu, leopardi, sarvikuono). Nykyisin ihmiset menevät safarille bongatakseen tämän vaarallisen ja pelätyn viisikon.

…Pilanesberg on perustettu vuonna 1979 ja se on (valkoisen) ihmisen ”tekemä”.

…Pilanesbergin alueelta pakkosiirrettiin mustia asumaan muualle.

…Pilanesberg on vanhan tulivuoren kraateri.


…Pilanesbergissä on n. 34 leijonaa, n. 130 norsua ja ainakin 350 lintulajia, sieltä löytyvät myös molemmat sarvikuonolajit.

…sarvikuonolajeista vain suippohuulisarvikuono (black rhino) osaa uida, leveähuulisarvikuono (white rhino) hukkuu veteen joutuessaan, koska se on heinänsyöjä eikä sen tarvitse kyetä nostamaan päätään ylöspäin. Suippohuuli sen sijaan on lehtiensyöjä ja se ”osaa” kääntää päänsä ylös eikä siis huku veteen joutuessaan.

…täysikasvuinen leveähuulisarvis voi painaa 2,5 tonnia, suippohuuli on puolet pienempi.

…impala-antilooppeja kutsutaan puskien/savannien mcdonaldseikseiksi/pikaruokapaikoiksi, koska niiden takamuksessa on M-kirjaimen muotoinen tummempi kuvio ja koska se on niin yleinen antilooppilaji, että jos leijonilla on ollut huono saalistusonni, ne voivat aina mennä ”mäkkäriin”.

…Krügerin kansallispuistossa leijonat ovat oppineet jahtaamaan kirahvinpoikasia kohti asfalttiteitä, jossa niiden sorkkien pito pettää ja ne kaatuvat.

…aikuinen kirahvi ei koskaan voi mennä makuulleen ja se nukkuukin seisaaltaan johtuen korkeasta verenpaineesta.


…vuonna 2005 Pilanesbergin kansallispuistosta 80 % paloi vieden mukanaan mm. 30 norsua.