lauantaina, heinäkuuta 08, 2006

Lisää "koppeja"

…Etelä-Afrikassa tasa-arvoisessa risteyksessä ei väistetä oikealta tulevaa, eikä myöskään vasemmalta tulevaa - mikä olisikin loogisempaa, koska E-A:ssa on vasemmanpuoleinen liikenne - vaan etuajo-oikeus on risteykseen ensiksi saapuneella. Kuulostaa hullulta, mutta se todistettavasti toimii.

…myös kävelijät noudattavat vasemmanpuolesta liikennettä jalkakäytävällä.

…Joburgissa on kirjoittamaton ”laki”, joka sallii varsinkin yksinäisille naisille punaisia päin ajamisen pimeän aikaan.

…Joburgin ympäristössä kuivan kauden aikana (meidän kesä, heidän talvi) öisin lämpötila laskee usein pakkasen puolelle ja tiivistynyt kosteus jäätyy huurteeksi kuivuneeseen savannin ruohikkoon. Aamuaurinko sulattaa huurteen ja heinin pinnalle muodostuu vesipisaroita, jotka toimivat suurennuslasin tavoin ja sytyttävät pensaspaloja. Huomattavasti yleisempi syttymissyy on kuitenkin auton ikkunasta heitetty palava tupakantumppi.


Pilanesbergin kansallispuisto. Sana on kiirinyt, juomapaikalla on nähty sekä suippohuuli-, että leveähuulisarvikuono yhtä aikaa, mikä on erittäin harvinaista.

…valkoisten ja mustien suhde on 1/8.

…Etelä-Afrikassa on yli 50 milj. asukasta, joista n. 10 milj. on laittomia siirtolaisia.

…E-A:laiset jakavat ihmiset neljään pääryhmään (whites, blacks, coloured, indians). Valkoiset jakautuvat englantilaisperäisiin englanninpuhujiin ja hollantilaisperäisiin afrikaansin puhujiin, joista jälkimmäisiä pidetään yleisesti konservatiivisina ja rasistisempina kuin ensimmäisiä.

… E-A:laiset kutsuvat itseään sateenkaarikansaksi. Käsitteen lanseerasi Nelson Mandela


Tukkamuotia Sowetosta

…HIV/aids-sairaita on eniten maailmassa, ja joka päivä noin 600 ihmistä kuolee aidsiin.

…Etelä-Afrikassa elää sitkeästi uskomus, että yhdyntä neitsyen kanssa poistaa HIV:n/aidsin, mikä saattaa erityisesti nuoret mustat tytöt suojattomaan asemaan.

…jopa Etelä-Afrikan varapresidentti uskoo, että halukasta naista ei voi jättää yksin haluinensa ja tarkka peseytyminen aktin jälkeen estää HIV:n tarttumisen.

…eteläafrikkalaiset (mustat) uskovat poikien kantavan esi-isiensä perintöä (niin hyvässä kuin pahassa), kun taas tytöt ovat siitä vapaita. Siksi vain pojille järjestetään edelleen ja myös kaupungeissa perinteitä ja nykyaikaa yhdistäviä aikuistumisriittejä, joissa esi-isillä ja elossaolevilla miespuolisilla sukulaisilla on olennainen rooli.


Symbolisesti virtava vesi Hector Piedersenin muistomerkillä Sowetosssa