sunnuntaina, heinäkuuta 16, 2006

Tiesitkö että (numero jotain)...


Jalat Sowetossa

…E-A:ssa on 11 virallista kieltä: englanti, afrikaans, zulu, xhosa, venda, swazi, pohjoissotho, eteläsotho, tswana, sindebele ja shangaan.

…käytännössä kaikki valkoiset ovat vähintään kaksikielisiä, mustistakin suurin osa puhuu afrikkakielensä lisäksi joko englantia tai afrikaansia.

…E-A:n suosituin urheilumuoto on jalkapallo, sitten tulee rugby ja kolmanneksi suosituin on kriketti. 2010 jalkapallon MM-kisat pidetäänkin juuri E-A:ssa.

… edellisissä Afrikan mantereen mestaruuskisoissa E-A:n joukkue ei tehnyt yhtään maalia.

…E-A:n talous perustuu edelleenkin luonnonrikkauksien hyödyntämiseen (kaivosteollisuus), hyvänä kakkosena seuraa jatkuvasti kasvava turismi.


Se oli niin iso ettei mahtunut kerralla kuvaan

…jopa 40 % koko maan mustista on työttömänä.

…suurin osa townshipeistä on muodostunut siten, että ensin muutama musta rakentaa hökkelin joutomaalle ilman lupaa. Kun sadat/tuhannet ovat rakentaneet omat hökkelinsä alueelle, kaupunki/kunta tekee siitä virallisen asuinalueen eli rakentaa jonkinlaisen vesi- ja viemärisysteemin. Seuraava askel on township, jolloin alueelle saadaan muutakin infrastruktuuria, esimerkiksi koulu, terveyskeskus ja taloille/hökkeleille osoitteet.


Kaide apartheid museossa Johannesburgissa

…townshipien pieniä taloja sanotaan Nelson Mandela -taloiksi, koska Mandela vaati, että mustien saatava peltisten hökkelien (shack) sijaan kunnolliset talot

…melkein jokainen townshipissä asuva nuori on nähnyt jonkun kuolevan väkivaltaisesti

…E-A:n edellisen presidentin nimen tietävät kaikki (Nelson Mandela). Nykyistä presidenttiä ei tunne kukaan…