tiistaina, syyskuuta 26, 2006

Ajiaco


Ainekset:
1 kpl Grillattu broileri
4 kpl (700g) suurta kiinteämaltoista perunaa
1 kpl (150g) iso sipuli
1 dl puuro riisiä
4 kpl valkosipulin kynsiä
1 puntti korianteria
10 kpl mustapippuria
voita ja öljyä
(liemi juureksia)
(suola)

keitettyjä maissin jyviä
kypsä avokado
ranskan kermaa
Capriksia

Valmistus:

Eroita grillattun häkkikanalintun lihat luista. Laita luut & roippeet kattilaan, jos käytettävissä on liemijuureksia nakkele ne myöskin kattilaan. Liemikuureksia ei tarvitse/saa kuoria. Kuoriosissa on runsaasti makua. Huolellinen pesu ja harjaus riittää. Lisää vettä juuri sen verran, että kaikki ainekset peittyvät. Pane kattila tulelle, kun liemi alkaa kiehua seuraa syntyykö pinnalle vaahtoa, jos syntyy kerää se pois. Mahdollisen vaahdon poisto jälkeen lisää puolet Korianteri nipusta ja pippurit (jos Korianteri ja pippurit olisi lisätty ennen vahdon kuorimista, olisi vaahdon kuoriminen ollut vaikeaa, koska reikäkauhaan olisi koko ajan ollut vaahdon sijaan tyrkyllä neiti Korianteri ja Herra pippuri). Keitä lientä n 20 min ja siivilöi se.

Pilko sipuli ohuiksi puolirenkaisi. Kuori ja paloittele perunat tasakokoisiksi kuutioksi. Kuullota kattilassa/kasarissa sipuli läpikuultavaksi voi ja öljyseoksessa, lisää perunkuutiot ja pyörittele niitä hetki sipuli kaverina, älä anna perunoiden kuitenkaa ruskistua. Lisää riisi, valkosipuli (pilkottuna mielesi mukaan) ja juuri tehty kanaliemi. Vähennä lämpä niin että keitto juuri kiehuu ja tarkista jos keittoon tarvitsee lisätä suolaa ja/tai vettä. Laita kansi päälle ja anna kiehua niin että peruna ja riisi kypsyvät.

Sillä aikaa kun keitto kypsyy valmistele lisukkeet. Kuori varmasti kypsä Avocado ja tee siitä ohuita siivuja. Laita ranskankerma, maissinjyvät ja caprikset kauniisti esille. Lisukkeiden tulisi olla huoneenlämpöisiä, koska jääkaappikylminä ne viilentävät keiton nopeasti. Laita broiskun lihat tarjoilu astiaan, joka kestää 50 asteen lämmön ja laita se sitten (yllätys yllätys) 50 asteiseen uuniin, keiton kypsymisen ajaksi.

Kun keittopohja on valmis, niin annostele se lautasille ja töräytä makusi mukaan vasta pilkottua korianteria keiton päälle. Jokainen ruokailija voi sitten mielensä/makunsa/intohimonsa mukaan annostella lisukkeita keiton päälle.



Voilà Kolumbian kansallisruoka on valmis.