tiistaina, huhtikuuta 11, 2006

Kontrollifriikki hyötykäyttöön

Jos perheeseen kuuluu kontrollifriikkeyteen taipuvainen jäsen ja varsinkin jos se on jälkeläis-tyyppinen, niin sen sijaan että antaisi tämän hyvinkin dominoivan ominaisuuden hallita leppoista perhe-eloa, niin se kannattaa valjastaa hyötykäyttöön.

Tuon hieman lisävalaistusta mitä tarkoitan dominoivalla KF:llä. Esim. pöytä pitää kattaa tietyssä järjestyksessä ja vieläpä niin, että KF tekee sen omalla hyvinkin monimutkaisella ja hyvin hitaalla tavallaan(ruokailun alku venyy yleensä 1/2 tunnista tuntiin), jos tästä poiketaan seuraksena on hyvinkin pitkä ja raskas itkujahampaidenkiristely-kohtaus. Perunoita ei saa pilkkoa valmiiksi, maitoa ei saa kaataa lasiin, haarukka pitää olla tiettyä malli, joita on vain yksi koko talossa ja yleensä se on pesussa kun sitä tarvitaan (tietenkin se on sitä mallia, jonka valmistus on lopetettu jo ajat sitten), kaikki 32 pehmolelua pitää erikseen peitellä ja sanoa HYVÄÄ YÖTÄ, ennekuin voi itse mennä nukkumaan, JNE JNE....

No miten tämä ominaisuus, sitten valjastetaan hyötykäyttöön?

Tiettyihin toistuviin rutiineihin kuten uloslähtöön, iltatoimiin, kauppareissuun, pyykkipäivään ja oikeastaan mihin vaan suurinpiirtein samanlaisena toistuviin rutiineihin kehitellään mantra. Tämä mantra pitää sisällään kaikki ne asiat, jotka pitää muistaa kyseisen rutiinin kohdalla. esim. uloslähtö: muista avaimet (myös auton), nenäliinat, vaippat , puhelin, välkkypälkky,vesipullo ja mitä nyt kenenkin ulkoiluromppeisiin kuuluu. Tätä mantraa toistetaan sitten muutaman kerran uloslähdön yhteydessä ja TADAA eipä aikaakaan niin KF muistaa sen ulkoa ja tämän jälkeen kotiavaimet ei enää koskaan jää eteisen pöydälle. kätevää eikö totta.

Muutama kokemuksen mukanaan tuoma varoituksen sana. Mantrasta ei kannata tehdä liian monimutkaista eikä varsinkaan sellaista, joka pitää sisällään kaiken mahdollisen jota esim. ulkona voi tarvita, koska tämä johtaa siihen, ettei ulos voi lähteä ilman että kaikki listassa olevat tavarat on tsekattu. Vuodenaikojen vaihtelut kannattaa myöskin huomioida, ettei kesälläkin tarvitsisi raahata vara hanskoja ja pipoa mukana.

PS. Iltatoimi mantraan kannattaa ottaa mukaan lelujen paikoilleen laitto niiden omille paikoille. Mitä tarkemmin paikat on määriteltty sen paremmin toimii.