torstaina, heinäkuuta 27, 2006

Afrikan viimeiset "kopit"

…Etelä-Afrikassa samaa sukupuolta olevat pariskunnilla on adoptio-oikeus.

…Etelä-Afrikan parlamentissa on vammaiskiintiö, ja ainakin yksi kansanedustaja on kuuro.

…E-A:n parlamentti kokoontuu kahdessa eri kaupungissa: maan pääkaupungissa Pretoriassa kesäisin ja kun Pretoriaan tulee kylmä ja talvi, kansanedustajat pakkaavat laukkunsa ja siirtyvät Kapkaupungin lämpöön.

…E-A:ssa asuu pysyvästi n. 300 suomalaista 100 suur-Jozin alueella, 100 Kapkaupungissa ja loput eri puolilla maata.

…E-A:ssa lomasesonki on joulu-tammikuussa, jolloin lapsilla on 6 viikkoa vapaata koulusta ja heidän vanhemmillaan 3 viikkoa vuosilomaa.

…E-A:ssa on kouluissa käytössä koulupuku, mikä onkin aika ymmärrettävää tässä valtavien tuloerojen maassa.


…Nelson Mandela on xhosa-heimosta.

…xhosan ja zulun kielessä yksi äänne on kielellä tehtävä naksautus.

…Lesotho on itsenäinen kuningaskunta Etelä-Afrikan sisällä. Eteläafrikkalaiset ja lesotholaiset tarvitsevat passin vieraillessaan toistensa maassa.

…Lesothossa asuu heimo nimeltä basotho, joiden kieli on sesotho.


…pedi-heimolaiset käyttävät kilttiä. Taistellessaan brittejä vastaan pedit näkivät skottien tulevan kilteissään ja kieltäytyivät taistelemasta, koska luulivat näiden olevan naisia. Muistona tästä tappiosta he käyttävät kilttejä.

…zulut tervehtivät toisiaan kättelemällä ensin ”normaalisti”, sitten peukalot ylöspäin ja lopuksi jälleen ”normaalisti”. Jokaisella vaiheella toivotetaan vastapuolelle jotakin hyvää.


…ndebelet ovat kuuluisia erittäin värikkäistä taloistaan ja vaatteistaan. Kun ndebele-tyttö menee naimisiin, hänen anoppinsa pukee hänet. Asuun kuuluu muun muassa nahkainen alushame, värikäs shaali, renkaat polvista nilkkoihin ja leuasta rintaan. Näillä renkailla pyritään osittamaan osittain symbolisesti, osittain konkreettisesti, että tämä nainen on ”kahlittu”.

…xhosien ja basothojen ulkotulisijat on rakennettu ristinmuotoisiksi, koska siten he eivät ole eri suunnista puhaltavan tuulen armoilla vaan voivat valita tuulensuojaisan sivun.

2 Comments:

At 9:21 ap., Anonymous Anonyymi said...

Voi, toivottavasti näitä mainioita "koppeja" tulee vielä kerta kiellon päälle! On ollut ihana lukea sivulauseettomia ja suomenkielisiä detaljeja tulevan lapsensa synnyinmaasta...

Kiitos

 
At 6:41 ip., Blogger kotimies said...

Valitettavasti ei tule, koska kaikki mitä ehdittiin kirjoittaa hakumatkalla yön pimeinä tunteina on nyt julkaistu. Jos innostusta riittää, niin suosittelen iltalukemiseksi Etelä-Afrikan matkaoppaita, vaikkakin ne yleensä ottaen on englannin kielisiä, niin ne on helppolukuisia ja tieto on kompaktissa muodossa. Tarjontaa voi tarkastella vaikkapa www.helmet.fi hakusanoilla etelä-afrikka matkaoppaat oma suosikki oppaani on footprintin versio aiheesta

 

Lähetä kommentti

<< Home