sunnuntaina, helmikuuta 12, 2006

Tuomioja vastaa

"En ihan tarkkaan tiedä juuri mihin rikkomuksiin ko. HS viittaus liittyy, mutta se on sikäli yhdentekevää että Suomi on kaikkiin ihmisoikeusrikkomuksiin ottanut johdonmukaisesti kantaa eri yhteyksissä, YKssa, EUn yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan puitteissa ja pitänyt niitä esillä myös kahdenvälisissä tapaamisessa.
Viimeksi viikko sitten EU-Kiina troikkakokouksessa oli sovittu, että Suomen um aluastaa ihmisoikeusaiheen.
parhain terveisin"

Erkki Tuomioja


Kiitos vastauksesta ulkoministeri Tuomioja. Vaikka vastauksesta huokuukin selvä lainaus- Kuinka tulen diplomaatiksi-käsikirjasta ja eritoten sen kappaleesta "Kuinka vastata kysymykseen kuin kysymykseen, ilman että vastaa mihinkään". Niin on silti mukava huomata, että kansalaisen ääntä kuunnellaan ja jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa. Yksittäisetkin pienet teot merkitsevät ja auttavat matkalla kohti vapaampaa, avoimenpaa ja tasa-arvoisempaa maailmaa.

Edellisen postauksen tarkoitus ei kuitenkaan ollut tuottaa minulle mielihyvää "Hei Tuomiojahan vastas COOOOL"-tyyppisesti. Eikä Kiinan vankiloissa istuvien "toisin" ajattelijoiden tilanne helpottanut yhtään. Toivonkin, että meidän kansalaisten kasvava huoli ihmisoikeus rikoksia kohtaan, painostaa myöskin Suomen virkamiehiä ottamaan voimakkaamin kantaa ihmisoikeusien puolesta. Esimerkiksi nyt seuraavassa EU-Kiina troikkakokouksessa, jossa Suomen ulkoministeriollä näyttäisi olevan hyvä paikka nostaa nämä epäoikeuden mukaiset rikokset esille ihmisoikeusaiheisen alustuksen yhteydessä.

Se helppo tapa vaikuttaa, josta olen puhunut jo aiemminkin on käydä allekirjoittamassa vetoomus Amnestyn sivuilla. Voimme myös aloittaa boikotti-kamppanjan Yahoon tuotteita vastaan. Pohdiskelevan liftarin sivuilta löytyy myöskin linkkejä, joista ilmenee, että Google ja Microsoftkin on syytä laittaa vähintäänkin tarkailevan silmän alle.