maanantaina, heinäkuuta 31, 2006

Paluu arkeen

Nyt kun tuo Afrikka-adoptio tietopläjäys on saatu puhistua ulos ja kesäkin on ehtoo puolella ja syksy tekee tuloaan (tiedetään tiedetään olen inhoumpipessimisti), niin on aika palata arkeen. Kotimiehen reilun kahden vuoden koti-isäilykin päättyy ja on vaimon vuoro ottaa vastuu lapsista ja kodista. Minä palaan töihin, tai en mä mihinkään töihin palaa, vaan ryhdyn yrittäjäksi.

Tuo reilun kahden vuoden koti-isäily, sai mut arviomaan ja miettimään, mitä ihmettä minä tältä elämältä haluan. Tulin siihen tulokseen, ettei minun onnellisuuteen vaikuta autoni vuosimalli, asuinalueeni markkina-arvoinen arvostus tai golftasoitukseni pienuus ( En toudellakaan harrasta golffia, itseasiassa mielestäni kyseinen pallopeli on nykymuodossaan lähestulkoon pöntöin harrastus mitä ihminen itselleen voi haalia (golftasoitus kuvatkoon tässä tiettyä "elämisen tasoa")).

Minä viihdyn kotona! Tehden arkisia asioita perheeni kanssa. Haluan olla mahdollisimman paljon kotona ja mahdollisimman vähän töissä. Joku saattaisi ehkä olla sitä mieltä, ettei yrittäjäksi ryhtymällä toteuteta edellä mainittua yhtälöä, mutta uskon että minun tapauksessa näin on. Työ on raskasta ja pölyistä, mutta siitä maksetaan hyvin, eikä kahta samanlaista työpäivää ole koskaan. Jatkan isäni ammattia, joten yrittäjyyden vaatima tietotaito tuli omaksuttua samoihin aikoihin kun opin ajamaan polkupyörällä ja siihen pätee se sama lainalaisuuskin, mikä pätee pyörälläajamisen taitoon. Haaveeni on, että pystyisin itse määrittelemään työpäiväni ja niiden pituuden. Aika näyttää miten tässä käy.

Mitä tulee plokini nimeen, niin minun näkemykseni mukaan kotimiehisyys ei ole pelkästään KOTI ja MIES, vaan se on ennemminkin henkinen tila tai aste , joka määrittelee ja ohjaa kotimiehiksi itsensä katsovien elämää, valintoja tai motiiveja. Kotimies ei ole henkilö vaan se on henkiö, ikään ja sukupuoleen katsomatta. No niin eihän tuosta ota Erkkikään selvää, taidampa jättää nämä filosofiset pohdinnat, niille jotka sen osaavat.

torstaina, heinäkuuta 27, 2006

Afrikan viimeiset "kopit"

…Etelä-Afrikassa samaa sukupuolta olevat pariskunnilla on adoptio-oikeus.

…Etelä-Afrikan parlamentissa on vammaiskiintiö, ja ainakin yksi kansanedustaja on kuuro.

…E-A:n parlamentti kokoontuu kahdessa eri kaupungissa: maan pääkaupungissa Pretoriassa kesäisin ja kun Pretoriaan tulee kylmä ja talvi, kansanedustajat pakkaavat laukkunsa ja siirtyvät Kapkaupungin lämpöön.

…E-A:ssa asuu pysyvästi n. 300 suomalaista 100 suur-Jozin alueella, 100 Kapkaupungissa ja loput eri puolilla maata.

…E-A:ssa lomasesonki on joulu-tammikuussa, jolloin lapsilla on 6 viikkoa vapaata koulusta ja heidän vanhemmillaan 3 viikkoa vuosilomaa.

…E-A:ssa on kouluissa käytössä koulupuku, mikä onkin aika ymmärrettävää tässä valtavien tuloerojen maassa.


…Nelson Mandela on xhosa-heimosta.

…xhosan ja zulun kielessä yksi äänne on kielellä tehtävä naksautus.

…Lesotho on itsenäinen kuningaskunta Etelä-Afrikan sisällä. Eteläafrikkalaiset ja lesotholaiset tarvitsevat passin vieraillessaan toistensa maassa.

…Lesothossa asuu heimo nimeltä basotho, joiden kieli on sesotho.


…pedi-heimolaiset käyttävät kilttiä. Taistellessaan brittejä vastaan pedit näkivät skottien tulevan kilteissään ja kieltäytyivät taistelemasta, koska luulivat näiden olevan naisia. Muistona tästä tappiosta he käyttävät kilttejä.

…zulut tervehtivät toisiaan kättelemällä ensin ”normaalisti”, sitten peukalot ylöspäin ja lopuksi jälleen ”normaalisti”. Jokaisella vaiheella toivotetaan vastapuolelle jotakin hyvää.


…ndebelet ovat kuuluisia erittäin värikkäistä taloistaan ja vaatteistaan. Kun ndebele-tyttö menee naimisiin, hänen anoppinsa pukee hänet. Asuun kuuluu muun muassa nahkainen alushame, värikäs shaali, renkaat polvista nilkkoihin ja leuasta rintaan. Näillä renkailla pyritään osittamaan osittain symbolisesti, osittain konkreettisesti, että tämä nainen on ”kahlittu”.

…xhosien ja basothojen ulkotulisijat on rakennettu ristinmuotoisiksi, koska siten he eivät ole eri suunnista puhaltavan tuulen armoilla vaan voivat valita tuulensuojaisan sivun.

perjantaina, heinäkuuta 21, 2006

Soweto

…kesäkuun 16. päivänä E-A:ssa vietetään nuorisopäivää (Youth Day). Vuonna 1976 mustat nuoret vastustivat opetuskielen muuttamista afrikaansiksi organisoimalla rauhanomaisen mielenosoituksen, ja poliisien ja nuorten mellakoissa kuoli yli 600 lasta. Kuuluisin poliisien luodeista kuollut oli 13-vuotias Hector Pieterson, koska hänen ruumiinsa kuva levisi lehdistön kautta kaikkialle maailmaan. Hänen muistomerkkinsä on yksi Soweton suosituimmista vierailukohteista Nelson Mandelan kodin ohella. Nykyisin, kun eri kielten puhujat asuvat sekaisin, alueella on erikielisiä kouluja ja lapset valitsevat niistä omankielisensä.



…Soweto tulee sanoista SOuthWEst TOwnship.

… Sowetossa on golfkenttä. Se oli ennen täysimittainen, mutta huutava pula rakennusmaasta pakotti lyhentämään sen 9-reikäiseksi.

…Guinnesin ennätysten kirjan mukaan Sowetossa on maailman suurin sairaala. Siellä käy lähes 4 milj. potilasta vuosittain ja henkilökuntaakin on yli 20 000.



…Sowetossa on vain yksi paloasema.

…Sowetossa on yliopisto, lukuisia lukioita ja 350 peruskoulua.

…Jane Fonda lahjoitti Nelson ja Winnie Mandelalle talon, jossa on 27 huonetta ja luodinkestävät ikkunat. Nykyään talossa asuu Winnie ja se on yksi Soweton suurimmista ja tarkimmin vartioiduista taloista.

…Sowetossa asuu yli 40 miljonääriä ja paikallinen BMW-liike on koko maan tuottavin. Soweton alueella asuu tiheämmin miljonäärejä kuin missään muualla Etelä-Afrikassa. Samaan aikaan Sowetossa on jokaista 7000 asukasta kohden keskimäärin 90 wc:tä ja 5 vesihanaa.

…joidenkin arvioiden mukaan jopa 90 % prosenttia Soweton asukkaista on työttömänä.



…joka kuukausi Sowetoon saapuu 20 000 uutta asukasta.

…Sowetosta löytyy maailman ainoa katu, jonka varrella on asunut kaksi Nobel-palkittua.

…yksi Soweton nousevista bisnesaloista on hautausurakointi. Syy tähän on aids.

…Sowetossa on yli sata jalkapallokenttää, muutama kriketti- ja rugbykenttä sekä yksi keilarata.

torstaina, heinäkuuta 20, 2006

Kiitos riittää

Viikon aikana saatiin lahjaksi 5 pinkkiä mekkoa 3 pinkkiä vartaloa 1 pinkki verskyttelypuku 2 pinkit pissis housut ja anoppi on kuulemma ostanut vielä pari pinkkiä hellehattua, jotka hän toimittaa meille mitä pikimmin(yritin kyllä vainvihkaan ilmoittaa, etten pane yhtään pahakseni jos ne sattuis matkalla häviämään). Pinkki väri kuulemma sopii niin hyvin yhteen tuollaisen vähän tummemman ihon kanssa.

Ennen Papun kotiin tuloa, saimme "kiertolaisina" säkki kaupalla vanhoja ja käytettyjä lasten(tytön)vaatteita. Paristakin eri syystä plokkasimme pois kaikki pinkit vaatteet. Numero yksi: Pinkki ei oikein kuulu meidän kummankaan suosikki väreihin ja olemme vähän sitä mieltä, että pikkupoikia voi pukea muihinki kuin valeansinisiin ja sama pätee pikkutyttöihin ja pinkkiin. Numero kaksi:Osasimme jotenkin ounastella tulevaa.

Nykyään meillä saadaan jo punaisista ja pinkeistä täys pesukoneellinen. Ennen tätä tyttären saapumista meidän perheessä ei ollu kuin ne yhet vaimon punaiset sukat, jotka viekkaudella ja oveluudella aina onnistui luikertelemaan mun kalsari pyykin joukkoon värjäten kaiken pinkeiksi ja poikien saunaillan lähestyessä, piti sitten kiireessä rynnätä Itikseen ostamaan uusia kalsareita, ettei mun seksuaalista suuntautumista kyseenalaistettaisi.

Nykyään niitä perhanan luikertelijoita on siis himppa enemmän, mutta minäkin olen vahingoista viisastuneena vaihtanut kalsari arsenaalin täys mustiin. Enään ei käy vahinkoja kuin kankaisten lautasliinojen kanssa, mutta onneks niiden värillä ei ole mitään tekemistä mun seksuaalisen suuntautumisen kanssa... Vai onko?

sunnuntaina, heinäkuuta 16, 2006

Tiesitkö että (numero jotain)...


Jalat Sowetossa

…E-A:ssa on 11 virallista kieltä: englanti, afrikaans, zulu, xhosa, venda, swazi, pohjoissotho, eteläsotho, tswana, sindebele ja shangaan.

…käytännössä kaikki valkoiset ovat vähintään kaksikielisiä, mustistakin suurin osa puhuu afrikkakielensä lisäksi joko englantia tai afrikaansia.

…E-A:n suosituin urheilumuoto on jalkapallo, sitten tulee rugby ja kolmanneksi suosituin on kriketti. 2010 jalkapallon MM-kisat pidetäänkin juuri E-A:ssa.

… edellisissä Afrikan mantereen mestaruuskisoissa E-A:n joukkue ei tehnyt yhtään maalia.

…E-A:n talous perustuu edelleenkin luonnonrikkauksien hyödyntämiseen (kaivosteollisuus), hyvänä kakkosena seuraa jatkuvasti kasvava turismi.


Se oli niin iso ettei mahtunut kerralla kuvaan

…jopa 40 % koko maan mustista on työttömänä.

…suurin osa townshipeistä on muodostunut siten, että ensin muutama musta rakentaa hökkelin joutomaalle ilman lupaa. Kun sadat/tuhannet ovat rakentaneet omat hökkelinsä alueelle, kaupunki/kunta tekee siitä virallisen asuinalueen eli rakentaa jonkinlaisen vesi- ja viemärisysteemin. Seuraava askel on township, jolloin alueelle saadaan muutakin infrastruktuuria, esimerkiksi koulu, terveyskeskus ja taloille/hökkeleille osoitteet.


Kaide apartheid museossa Johannesburgissa

…townshipien pieniä taloja sanotaan Nelson Mandela -taloiksi, koska Mandela vaati, että mustien saatava peltisten hökkelien (shack) sijaan kunnolliset talot

…melkein jokainen townshipissä asuva nuori on nähnyt jonkun kuolevan väkivaltaisesti

…E-A:n edellisen presidentin nimen tietävät kaikki (Nelson Mandela). Nykyistä presidenttiä ei tunne kukaan…

perjantaina, heinäkuuta 14, 2006

! MAINOS !

Harrastan aatetta jaloa
mainostan viereistä taloa

Käykääpä lukemassa Madam&Eve:ä tuolta madonreikien alta. Se on vähän niinkuin E-A:sten Wiivi & Wagner, mut ei sinne päinkään

torstaina, heinäkuuta 13, 2006

Ehkäpä et tiennyt tätäkään...

…E-A:ssa ei enää ole yhtään villieläintä ”vapaana”, vaan kaikki on aidattu kansallispuistoihin tai pikemminkin ihmiset on aidattu niiden ulkopuolelle.

…E-A:n suurin kansallispuisto Krüger on kooltaan 21 500 km2.

…E-A:n kolmanneksi suurin kansallispuisto on nimeltään Pilanesberg ja se sijaitsee n. 200 km Joburgista luoteeseen, Pilanesberg kuuluu iso vitos -puistoihin.

… saavuttuaan Afrikkaan valkoinen mies nimesi isoksi vitoseksi (The Big Five) vaarallisimmiksi katsomansa villieläimet (puhveli, leijona, norsu, leopardi, sarvikuono). Nykyisin ihmiset menevät safarille bongatakseen tämän vaarallisen ja pelätyn viisikon.

…Pilanesberg on perustettu vuonna 1979 ja se on (valkoisen) ihmisen ”tekemä”.

…Pilanesbergin alueelta pakkosiirrettiin mustia asumaan muualle.

…Pilanesberg on vanhan tulivuoren kraateri.


…Pilanesbergissä on n. 34 leijonaa, n. 130 norsua ja ainakin 350 lintulajia, sieltä löytyvät myös molemmat sarvikuonolajit.

…sarvikuonolajeista vain suippohuulisarvikuono (black rhino) osaa uida, leveähuulisarvikuono (white rhino) hukkuu veteen joutuessaan, koska se on heinänsyöjä eikä sen tarvitse kyetä nostamaan päätään ylöspäin. Suippohuuli sen sijaan on lehtiensyöjä ja se ”osaa” kääntää päänsä ylös eikä siis huku veteen joutuessaan.

…täysikasvuinen leveähuulisarvis voi painaa 2,5 tonnia, suippohuuli on puolet pienempi.

…impala-antilooppeja kutsutaan puskien/savannien mcdonaldseikseiksi/pikaruokapaikoiksi, koska niiden takamuksessa on M-kirjaimen muotoinen tummempi kuvio ja koska se on niin yleinen antilooppilaji, että jos leijonilla on ollut huono saalistusonni, ne voivat aina mennä ”mäkkäriin”.

…Krügerin kansallispuistossa leijonat ovat oppineet jahtaamaan kirahvinpoikasia kohti asfalttiteitä, jossa niiden sorkkien pito pettää ja ne kaatuvat.

…aikuinen kirahvi ei koskaan voi mennä makuulleen ja se nukkuukin seisaaltaan johtuen korkeasta verenpaineesta.


…vuonna 2005 Pilanesbergin kansallispuistosta 80 % paloi vieden mukanaan mm. 30 norsua.

tiistaina, heinäkuuta 11, 2006

Tapahtui kerran Afrikassa 3

Ennen tyttäremme luovutusta kävimme viikonloppu safarilla, olimme matkalla siis kolmisin. Paluu matkalla Joziin pysähdyimme afrikkalaisella käsityötorilla. Tarjolla oli jos jokinmoista Afrikka "krääsää". Aikani kierreltyä päädyin erään myyntipöydän luokse, jossa oli myynissä Afrikan mantereen mallisia helmityökoruja. Päädyin ostaamaan niitä koko perheelle. Ajattelin, että niistähän saisi mukavan pienen yksityiskohdan vaikkapa Papun tervetuliasjuhliin ja samalla ne yhdistäis meidät tähän hakumatkaan ja maahan. Aikani tingittyä tein mielestäni hyvät kaupat ja jatkoin tyytyväisenä matkaa.



Parin tunnin kuluttua kun lounas oli syöty ja käsityötori oli kuljettu tarkaan päästä päähän oli aika palata autolle ja jatkaa matkaa. Silloin se iski "No voihan perhana, meitähän onkin neljä" palasin häpeissäni takaisin samaiselle myyntipöydälle ja olin tyytyväinen, että kyseisiä koruja oli vielä jäljellä, hinnalla ei enää ollutkaan suurta merkitystä. Olishan se kieltämättä ollut hieman noloa selitellä siinä tervetulojuhlissa, miksi niitä Afrikkakoruja oli vain kolmelle, että mä niinkuin unohdin, niinku et kuinka monta meitä on.

maanantaina, heinäkuuta 10, 2006

Tapahtui kerran Afrikassa 2

Työn hinta, niin kuin arvata saattaa, ei voi olla Etelä-Afrikassa kovin kallis, koska jokaisella meidän mittapuun mukaisella keskituloisellakin on vähintään ”rouva, joka auttaa heitä” ja tietenkin puutarhuri, lastenhoitaja jne. Paikalliset ovat hieman haluttomia puhumaan aiheesta, mutta pienen puristelun jälkeen sain selville, paljonko on tämän maan minimipalkka. No, itse asiassa täällä ei virallisesti ole minimipalkkaa, mutta kirjoittamaton sääntö on, ettei palkkaa saa maksaa vähempää kuin mitä kotiapulaiset saavat ja heidän miniminsä on säädetty laissa. Yleensä kotiapulaisille kuulemma maksetaan kuitenkin hieman päälle minimin, joka on 1000 randia = n. 80 € kuussa. Se tuntuu kyllä todella vähältä, varsinkin kun se suhteutetaan työhön, jota he tekevät aamusta yömyöhään kuutena päivänä viikossa. Jotta tästä hillittömästä tuloerojen kuilusta saisi edes jonkinlaisen käsityksen, otetaanpa esimerkki: B&B-paikkamme emännällä on kaksi koiraa ja kissa. Toinen koirista on viimeaikoina ollut vähän sairas. Ongelmaksi on muodostunut, ettei syytä koiran sairauteen tahdo oikein löytyä; se on vain haluton ja sairaan näköinen, turkkikin on jo kuulemma muuttunut ihan harmaaksi. Sivulauseessa emäntämme mainitsi, että kaikkineen röntgeneineen ja magneettikuvauksineen Heidin (koira) lääkärilaskut ovat nousseet jo yli 10 000 randiin. Tämän kuultuaan, ei voi kuin todeta, että onpa onni, ettei meidän ”rouvalla, joka auttaa meitä” ole sairasta koiraa…


Downtown Johannesburg

lauantaina, heinäkuuta 08, 2006

Lisää "koppeja"

…Etelä-Afrikassa tasa-arvoisessa risteyksessä ei väistetä oikealta tulevaa, eikä myöskään vasemmalta tulevaa - mikä olisikin loogisempaa, koska E-A:ssa on vasemmanpuoleinen liikenne - vaan etuajo-oikeus on risteykseen ensiksi saapuneella. Kuulostaa hullulta, mutta se todistettavasti toimii.

…myös kävelijät noudattavat vasemmanpuolesta liikennettä jalkakäytävällä.

…Joburgissa on kirjoittamaton ”laki”, joka sallii varsinkin yksinäisille naisille punaisia päin ajamisen pimeän aikaan.

…Joburgin ympäristössä kuivan kauden aikana (meidän kesä, heidän talvi) öisin lämpötila laskee usein pakkasen puolelle ja tiivistynyt kosteus jäätyy huurteeksi kuivuneeseen savannin ruohikkoon. Aamuaurinko sulattaa huurteen ja heinin pinnalle muodostuu vesipisaroita, jotka toimivat suurennuslasin tavoin ja sytyttävät pensaspaloja. Huomattavasti yleisempi syttymissyy on kuitenkin auton ikkunasta heitetty palava tupakantumppi.


Pilanesbergin kansallispuisto. Sana on kiirinyt, juomapaikalla on nähty sekä suippohuuli-, että leveähuulisarvikuono yhtä aikaa, mikä on erittäin harvinaista.

…valkoisten ja mustien suhde on 1/8.

…Etelä-Afrikassa on yli 50 milj. asukasta, joista n. 10 milj. on laittomia siirtolaisia.

…E-A:laiset jakavat ihmiset neljään pääryhmään (whites, blacks, coloured, indians). Valkoiset jakautuvat englantilaisperäisiin englanninpuhujiin ja hollantilaisperäisiin afrikaansin puhujiin, joista jälkimmäisiä pidetään yleisesti konservatiivisina ja rasistisempina kuin ensimmäisiä.

… E-A:laiset kutsuvat itseään sateenkaarikansaksi. Käsitteen lanseerasi Nelson Mandela


Tukkamuotia Sowetosta

…HIV/aids-sairaita on eniten maailmassa, ja joka päivä noin 600 ihmistä kuolee aidsiin.

…Etelä-Afrikassa elää sitkeästi uskomus, että yhdyntä neitsyen kanssa poistaa HIV:n/aidsin, mikä saattaa erityisesti nuoret mustat tytöt suojattomaan asemaan.

…jopa Etelä-Afrikan varapresidentti uskoo, että halukasta naista ei voi jättää yksin haluinensa ja tarkka peseytyminen aktin jälkeen estää HIV:n tarttumisen.

…eteläafrikkalaiset (mustat) uskovat poikien kantavan esi-isiensä perintöä (niin hyvässä kuin pahassa), kun taas tytöt ovat siitä vapaita. Siksi vain pojille järjestetään edelleen ja myös kaupungeissa perinteitä ja nykyaikaa yhdistäviä aikuistumisriittejä, joissa esi-isillä ja elossaolevilla miespuolisilla sukulaisilla on olennainen rooli.


Symbolisesti virtava vesi Hector Piedersenin muistomerkillä Sowetosssa

perjantaina, heinäkuuta 07, 2006

Tapahtui kerran Afrikassa

Johannesburg 27. Kesäkuuta 2006

Viime yö taisi olla tämän talven kylmin. Sääennusteissa oli luvattu yöksi jopa -3 astetta, ja aamulla kun heräsin, maa oli ihan huurteessa. No kylmähän oli tietenkin myös sisällä, koska täällä ei ole keskuslämmitystä ja ikkunat on yksinkertaiset ja karmien lasien välissä on suuria rakoja. Meillä on tässä meijän pikku tönössä yks öljykiertopatteri, joka huutaa hoosiannaa täysillä läpi yön ja mahdollistaa, että meidän makkarissa on siedettävää nukkua öisin. Tätä samaista patteria me sitten raahataan huoneesta toiseen riippuen siitä, missä kulloinkin ollaan. Mulla ei oo ollu näin kylmä muualla kuin Barcen talvessa – ei edes ystävien luomumökillä uudenvuodenjuhlissa 28 asteen pakkasen paukkuessa ulkona. Näillä jozilaisilla on vähän samanlainen mielipide kuin barcelaisilla talvesta ja lämmityksestä: koska talvi täällä on lyhyt, vain pari kuukautta, eikä täällä ole edes lunta, keskuslämmitystä ei tarvita. Paikalliset istuu mieluummin talvitakit päällä, pipot päässä ja hanskat kädessä työpaikoillaan tai kotona katsomassa tv:tä. Arvaatte varmaan, miltä aamuvessassa käynti tuntuu, se kylmä posliinirengas sänkylämmintä pepatsuikkelia vasten – HRRRRRRR!!!!!!!!!. Kaiken lisäksi nämä jozilaiset ovat skottien jälkeläisiä ja saitoja kuin mitkä. Vaikka se lämpöpatteri talosta löytyisikin, sitä ei käytetä kuin äärimmäisessä hädässä. Sähkö on kuulemma täällä niin pirun kallista. Hulluja nuo jozilaiset!

keskiviikkona, heinäkuuta 05, 2006

Puhdetöitä

Koska liikuminen ulkona pimeän aikaan oli kiellettyä Johannesburgissa ja vielä kun pimeys tuli jo puoli kuuden aikoihin, niin jotainhan sitä piti keksiä iltojen kuluksi. Tarkoitan siis kun lapset oli nukahtanut, ennen sitähän ei ollut mitään ongelmia ajankulun kanssa, siitä piti nuo kaksi vauhtiveikkoa huolen.

Sivistimme itseämme lukemalla matkakirjoja ja haastattelemalla paikallisia. Ajankuluksi kirjoittelimme niitä muistiin... niin ja kuviakin tuli napsittua jokunen, himpun verran alle 1000, muutama ihan onnistunutkin. Kamera tosin oli onneton, ärsyttavan hidas liikeinen ixus 400. Päätin jälleen kerra, en enää edes muista monennenko kerran, ostavani sellasen digijärkkärin, että altapois... siis sillä ensimmäisellä liksalla hoitovapaan jälkeen.

Tässä muutama "koppi"-tieto, joita seuraa tulevaisuudessa lisää ja jokunen ikuistettu hetkikin.

TIESITKÖ ETTÄ ...

…Amsterdamista lentää Johannesburgiin 10 tuntia 10 minuuttia.

…Johannesburgin yleisimmin käytettyjä lempinimiä ovat Joburg ja Jozi.


Yleisnäkymä Pilanesbergin kansallipuistoon keskellä hieman oikella kaksi kirahvia

…Joburgin kansainvälinen lentokenttä on Pretorian (Etelä-Afrikan pääkaupunki) ja Joburgin puolessa välissä ja molempiin kaupunkeihin on n. 30 min matka.

…Johannesburg sijaitsee Gautengin maakunnassa, joka on pinta-alaltaan Etelä-Afrikan pienin mutta väkirikkain. Gauteng tarkoittaa ’kultapaikka’.


tutustutaan vaan...

…Jozin ”perustajaksi” voidaan tituleerata herra George Harrisonia, joka löysi alueelta kultaa vuonna 1886. Tämä löydös sai aikaan valtavan kultaryntäyksen, jonka ansiosta Jozista kasvoi hetkessä yksi maan suurimmista kaupungeista.

…Jozin viimeinen kultakaivos suljettiin 1988. Jäljelle jääneille valtaville kaivosjätemaakasoille etsitäänkin uusiokäyttöä rakentamalla esim. drive-in elokuvateattereita.


Tuntemattoman lapset kädet Sowetossa. Mulla ei valitettavasti ollu muuta mukana kuin noi leipätikut, mut nekin kelpas...

…Joburgissa asuu n. 3 milj. asukasta ja Etelä-Afrikan kuuluisimmassa townshipissä Sowetossa arviolta 4-5 milj. asukasta.

tiistaina, heinäkuuta 04, 2006

Terveisiä sarvikuonojen maasta

Olemme onnellisesti palautuneet hakumatkalta, toisaalta onnemme johtuu siitä, että matka ja sen järjestelyt toimivat loistavasta ja aika jonka vietimme tyttäremme synnyinmaassa on jo nyt ikimuistoinen, ja toisaalta ollemme onnellisia siksi, että taivaallisen kaunis Afrikan prinsessamme on vihdoinkin päässyt kotiin.

Tämä paluun jälkeinen aika on ollut tosi hektistä, vieraita on käynyt hieman liikaakin ja huomenna pidämme välipäivän, siis vieraista.

Kerron lisää kuulumisia tuonnempana, mutta halusin laittaa tähän muutaman kuvan "tuliaisista"

Niitä Voodoo-malleja liikuskeli siellä ihan livenä



Jos joku olis vuosi sitten väittäny, että leijona "raatelee" mun käden olisin nauranut, en naura enää...



Eräs henkilö meidän perheessä haluaa huomauttaa, että tämän kuvan yhteydessä tulisi mainita leijonan ikä ja olisi kuulemma ihan reilua kertoa, että kissanpentu se on leijonankin pentu ja saahan sen puremaa, jos tarpeeksi kauvan härnää... En mä sitä härnänny, mehän vaan leikittiin kissaa ja hiirtä...



Ja tietenkin se tärkein tuliainen...

en voinut vastustaa kontrastit pakottivat kuvaamaan...



Onnellinen Kotimies perheineen